UMBRIA
Umbria, eller «Italias grønne hjertet» som det også kalles, har stolte vintradisjoner som går mer enn 2000 år tilbake i tid. I den etruskiske æra var viner fra denne regionene, bl.a. hvitvinen Orvieto, viden kjent. Og etter århundrer, er dette en vin som fremdeles er kjent i store deler av verden.
Av hvite druer i regionen finnes Trebbiano Toscano, Canaiolo Bianco, Malvasia Bianca, Malvasia di Candia, Verdello og ikke minst Grechetto, en drue av umbrisk opprinnelse som benyttes i en vin ved samme navn.
På en fremtredende plass blant de røde finner vi den lokale druen Sagrantino, som kommer fra Montefalco området. Viner derfra er meget interessante med sin struktur og sin fyldighet.
Sangiovese er også utbredt i Umbria og forkommer i nesten all rødvin fra regionen, som f.eks. i de berømte Torgiano-vinene.
I regionen finnes også druer som Barbera, Canaiolo Nero, Ciliegiolo, Montepulciano, og i ett av meget få tilfeller i Italia: Gamay-druen som dyrkes i området rundt Lago Trasimeno. I dette området produseres det rødviner av meget stor interesse.